Ta helikoptercertifikat

Har du drömmar om att bli helikopterpilot? För att förverkliga dem måste du ta ett helikoptercertifikat. Flyg- och helikoptercertifikat utfärdas av Transportstyrelsen och Luftfartsinspektionen. För helikopterpiloter finns tre typer av certifikat: PPL-H, CPL-H och ATPL-H, där PPL står för Private Pilot License, CPL för Commercial Pilot License, ATPL för Airline Transport Pilot License, och H helt enkelt står för Helicopter. För att läsa mer om olika typer av certifikat, gå till wikipedia.

Ett privat helikoptercertifikat, det vill säga PPL-H, passar dig som vill flyga helikopter för din egen skull, eller för att flyga vänner och familj. Du kan alltså inte ta betalt för dina flygningar med ett sådant certifikat. För det krävs ett kommersiellt helikoptercertifikat, alltså CPL-H. Med detta kan du, som namnet antyder, bedriva kommersiell verksamhet som helikopterpilot och ta betalt för dina flygningar.helikoptercert 2

Om du vill kunna flyga helikopter på natten eller när det är mörkt ute, vilket i Sverige kan omfatta stora delar av dagen under vinterhalvåret, behöver du även en så kallad Night Qualification, som kopplas till ditt certifikat.

Träningen för att få ditt certifikat måste, för att det ska vara giltigt, genomföras hos en ATO, eller Approved Training Organisation. Innan du börjar träningen måste du genomföra en medicinsk kontroll, som kan göras enligt Klass 1 eller Klass 2. Om du ska ta ett kommersiellt certifikat bör du göra en undersökning enligt Klass 1. Utbildningen består av en teoretisk del och praktisk del, och avslutas med ett flygprov som överses av en examinator från Transportstyrelsen.

När du har tagit ditt certifikat innebär det att du får flyga den helikoptertypen som du använt under din utbildning. Om du vill flyga en annan typ av helikopter måste du genomföra en kompletterande utbildning, som fokuserar på det som är specifikt för just den helikoptertypen. Detta kallas för Type Rating.

Om du har ett PPL-certifikat och vill börja flyga helikopter kommersiellt måste du, innan du påbörjar din CPL-utbildning, ha ett visst antal flygtimmar. Detta för att du ska ha tillräckligt med erfarenhet och vana att flyga. Momentet kallas för Hour Building, och alla timmar du flyger räknas. Det spelar alltså ingen roll om du samlar ihop timmarna genom att till exempel gå en kurs eller flyga privat. Totalt ska du ha flugit 155 timmar.

Det finns flera vägar att nå dit du vill, och förhoppningsvis kan du nu välja den smidigaste.