Silhouette of military helicopter at sunset

Silhouette of military helicopter at sunset

Det är tidig morgon den 23 september 2009. Det hörs ett dovt hovrande från en helikopter som befinner sig ovanför G4S värdedepå i Västberga I Stockholm. Löpsedlarna den dagen kommer att berätta om ett av de mest spektakulära rånen i världshistorien. Med en stulen helikopter tar sig en grupp med rånare via luften till värdedepån i det enda rånet i Sverige där en helikopter varit inblandad. Tre till fyra personer landstiger ned på taket till depån. Där krossar de rutor i det pyramidformade glastaket med hjälp av släggor och firar ned sig i byggnaden.

Polisen såg maktlös på

Sprängladdningar detonerade inne i depån medan rånarna länsade byggnaden på pengar. De fyllde säckar med ett av de största bytena i svensk historia. Utanför stod polisen maktlös och kunde bara se på medan tjuvarnas helikopter svävade ovanför det hus som rånlarmet kommit från. För att försäkra sig om att polisen inte skulle följa efter hade rånarna placerat bombattrapper i polisens helikoptrar. Polisen bedömde risken för stor för att ta dem i bruk. Stora delar av världen vaknade upp till nyheterna samma morgon. Det blev förstasidesstoff på CNN, BBC och Times. Det spektakulära rånet i Västberga ska nu bli film med Jake Gyllenhaal.

Rånet blir Hollywood-film

Det spektakulära rånet kommer nu att bli en Hollywood-film med kända filmstjärnor i rollerna. Det verkar för tillfället som att Netflix kommer att stå för produktionen. Med deras budget, och med tanke på deras historia av filmproduktion, kan det inte bli mycket annat än bra. Filmen kommer att baseras på boken skriven av svenske Jonas Bonnier. Med hjälp av intervjuer med offer och de rånare som greps efter rånet kommer produktionsbolaget att skapa en faktabaserad dramafilm. Rånet, som resulterade i att 39 miljoner kronor försvann, kommer definitivt att vara en av de mest efterlängtade produktionerna på länge. Både i Sverige och internationellt.