Helikopterolyckor

Även om det är mycket sällsynt händer det att helikopterfärder slutar med en olycka. Just eftersom det är en sällsynt företeelse får sådana olyckor ofta mycket uppmärksamhet i media. Det gällde till exempel den militärhelikopter som störtade i Florida i mars 2015. Helikoptern var en UH-60 ”Black Hawk”, och olyckan skedde när helikoptern var ute på en övning, med utgångspunkt från Eglinflygbasen. Olyckan skedde på tisdagskvällen, men det var först vid tvåtiden på natten som man hittade vrakdelar i vattnet. Därefter inleddes ett sökande, men det var inte förrän på eftermiddagen som man hittade kvarlevor. I helikoptern fanns sju marinkårssoldater och fyra soldater från Louisianas nationalgarde, och samtliga omkom i olyckan.helicopter-1003_640

Än mer tragisk kan den olycka framstå som skedde i Belgrad i Serbien, också den i mars 2015. Även denna olycka skedde med en militär helikopter, men på ett helt annat uppdrag än den amerikanska Black Hawk-helikoptern; denna helikopter fraktade nämligen ett fem dagar gammalt spädbarn som krävde akut sjukvård. Barnet led av mycket svår andnöd, och man hade tidigare försökt frakta barnet till en akutmottagning i ambulans. Ambulansen hade dock stoppats av ett jordskred, och då hade helikoptern satts in. Helikopterns resa försvårades av tjock dimma, som man tror har orsakat kraschen. Alla ombord på helikoptern, som förutom bebisen bestod av sex vuxna människor, omkom i olyckan, något som meddelades av Serbiens premiärminister Aleksandr Vucic. Serbien utlyste efter detta en nationell sorgedag.

Alla olyckor slutar dock inte i tragedi. När en helikopter drabbades av motorproblem i Kungsängen nordväst om Stockholm i juli 2014, slutade det med att helikoptern kraschade. Piloten hade försökt utföra en så kallad autorotation, vilket är en slags kontrollerad nödlandning, men manövern misslyckades och resulterade alltså i en kraschlandning. Helikopterns medar eller hjul fastnade i gräset, vilket gjorde att helikoptern välte. Lyckligtvis kom ingen person till skada vid olyckan.

Händelser som den sistnämnda, som skulle ha kunnat gå mycket illa men som slutade lyckligt, inspirerar ofta författare att skriva berättelser baserade på de verkliga händelserna. Om du tycker om den typen av böcker kan en prenumeration på Storytel.se vara rätt för dig, eftersom du då får tillgång till tusentals ljudböcker.