Gyrokopter

Den oinvigde tror kanske att en gyrokopter är en minihelikopter. Fast det stämmer inte alls.

Den här flygmaskinen är i princip ett flygplan. Just det, det är precis det en gyrokopter är. Ibland stöter man på benämningarna autogyro eller gyroplan istället för gyrokopter.

Den här flygmaskinen har en rotor istället för vingar. Den har en propeller som driver den framåt och då den är igång försätts motorn i autorotation. Trots sin litenhet anses dessa luftens småkoptrar säkrare än många flygplan och helikoptrar.

Att köpa en gyrokopter

Den som önskar köpa en gyrokopter får räkna med att betala från runt 65.000 kronor om man talar om ett självbygge med en motor till rätt pris, till omkring 550.000 kronor. Fast prislappen stannar inte på det beloppet. Till sanningen hör att man behöver ett flygcertfikat för att få flyga med den.

UL-G-certifikat

UL-G-certifikat heter det flygcertifikat som man behöver ta för att få flyga en (sin) gyrokopter. UL är en förkortning som står för ”ultralätt”, vilket medger en maximal startvikt på 450kg för flyg med hjul och 500kg för flyg på vatten.

I Orsa, i Dalarna, kan man utbilda sig hos gyrokopter.se. I Köping finns flygskolan.com. Fast det finns fler skolor, kanske en som ligger närmare. Läs mer om gyrokopterutbildning på rotorflygklubben.se. Utbildning i Norge kan vara ett tips för den som bor nära vårt grannland i väster. Jämför gärna priserna dock rekommenderas att en avstämning görs med KSAK och närmaste UL-skola innan man startar utbildningen. Man vill ju vara säker på att den är godkänd för flygning även i Sverige och internationellt. Prislapp runt 50.000 kronor för ett UL-G-certifikat. Lägre pris om man redan har flygtimmar i kroppen.

Teoretisk utbildning

I den teoretiska utbildningen som i regel bygger på både lärarledda lektioner och självstudier behandlas ämnen som; Aerodynamik, Bestämmelser för civil luftfart (BCL), Flygtekniska ämnen, Medicinska faktorer, Meteorologi, Navigation, Radiotelefoni och säkerhet.

Billig i drift

För den som gärna ägnar sig åt fiske ute i den svårtillgängliga vildmarken torde en gyrokopter vara ett lämpligt transportmedel eftersom en gyrokopter är billigare att använda än en helikopter. Med en Humla kommer man relativt snabbt och enkelt till det vattendrag man tänkt fiska i. Njut av luftturen!